Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
Do otvorenia volebných miestností ostáva:
EU ParliamentEurovoľby 2024

OBRAZOM: Jean-Michel Jarre odpálil festival Starmus v Bratislave

Teraz.sk prináša pohľad na koncert s názvom Most z budúcnosti (Bridge from the Future).

- Práci s informáciami a kritickému mysleniu je venovaná interaktívna zážitkovo-vzdelávacia výstava s názvom Umenie (ne)myslieť v mestskej galérii Caraffka v Prešove.

- Verejný priestor pred budovou Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi prejde úpravou. Revitalizáciu okolia školy chce zabezpečiť samospráva mesta, cez verejnú súťaž vybrala dodávateľa projektovej dokumentácie.

- Arménska polícia informovala, že v pondelok v Jerevane zadržala najmenej 88 demonštrantov, ktorí požadujú rezignáciu premiéra Nikolu Pašinjana, píše TASR na základe agentúr AFP a Reuters.

- V kauze súvisiacej s Fondom národného majetku podali sťažnosť proti vznesenému obvineniu traja z piatich obvinených. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla zástupkyňa hovorcu žilinskej krajskej prokuratúry Alexandra Mesiarkinová.

- Na najmenej 15 stúpol počet obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom meste Belgorod, v dôsledku ktorého sa zrútila časť bytovky. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

- Gruzínska polícia zadržala počas demonštrácií proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu najmenej 20 ľudí.

- Na Dunaji pri Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu horí plavidlo prerobené na podnik. Zasahujú tam hasiči. Pre TASR to potvrdil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči.

- Celkové náklady vo výške takmer 155.000 eur si vyžiada prebiehajúca rekonštrukcia Zariadenia pre seniorov na Zobore v Nitre.

- Reálne mzdy v marci boli medziročne vyššie vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach, až šesť z nich dosiahlo rast miezd nad 5 %. Zárobky vzrástli najmenej v stavebníctve, naopak v maloobchode boli vyššie o desatinu. Informoval Štatistický úrad SR.

- Na západe Kanady sa rozhoreli v nedeľu prvé veľké lesné požiare tejto sezóny. Úrady v Britskej Kolumbii museli pre ne už evakuovať tisíce ľudí a obyvateľov varovali pred zlou kvalitou vzduchu.

- Basketbalisti Denveru a Indiany vyrovnali stav konferenčného semifinále NBA na 2:2 na zápasy. Obhajcovia titulu z Denveru zvíťazili na palubovke Minnesoty 115:107, Pacers doma rozstrieľali New York 121:89.

- Ukrajinský dronový útok spôsobil v noci na pondelok požiar elektrickej rozvodne v ruskej Lipeckej oblasti, tvrdí tamojší gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotných lietadiel hlásili aj predstavitelia Belgorodskej a Kurskej oblasti, píše TASR podľa agentúry Reuters.

- Hokejisti Floridy sú krok od postupu do finále Východnej konferencie NHL. V noci na pondelok zvíťazili v 4. stretnutí semifinálovej série na ľade Bostonu 3:2 a vedú 3:1 na zápasy. Vancouver uspel v Edmontone 4:3 a vedie v semifinále Západnej konferencie 2:1 na zápasy.

- Egypt v nedeľu oznámil svoj zámer oficiálne podporiť žalobu Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá na Medzinárodnom súdnom dvore (MSD) obvinila Izrael z genocídy Palestínčanov v Pásme Gazy. Informuje o tom TASR s odvolaním na agentúru AFP.

- O budúcom prezidentovi Litvy rozhodnú voliči v druhom kole volieb. Stretnú sa v ňom úradujúci prezident Gitanas Nauséda a premiérka Ingrida Šimonyté. Na základe takmer úplných výsledkov hlasovania o tom v pondelok informovali agentúry AFP a Reuters.

- Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti rozširuje frontovú líniu na východe Ukrajiny. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukázal na prebiehajúce boje vo viacerých častiach krajiny.

- Budovu bývalej mestskej telocvične v Šahách zničil rozsiahly požiar. Vypukol v nedeľu krátko po 14.00 h, hasičom sa ho podarilo lokalizovať až po niekoľkých hodinách. Pri požiari nedošlo k zraneniu obyvateľov mesta, zranili sa však traja hasiči.

- Švajčiarski hokejisti zvíťazili aj vo svojom druhom zápase na MS v Prahe. V nedeľu večer zdolali po dráme susedov z Rakúska tesne 6:5, keď dali až päť gólov z presiloviek.

- Ruský prezident Vladimir Putin dekrétom odvolal Nikolaja Patruševa z funkcie tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie a na jeho miesto vymenoval Sergeja Šojgua, ktorý doteraz pôsobil ako minister obrany.

- Novozvolená prezidentka Severného Macedónska Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá je vôbec prvou ženou na tomto poste, nevyslovila počas nedeľného slávnostného skladania prísahy do úradu oficiálny názov svojej krajiny.